پادپخش(پادكست) یك روز در هفته از ساعت - به مدت حدود 10 دقیقه

رادیو تهران

پادپخش

بَست‌نشینی؛ نوآوری ایرانیان در دوره قاجار

شنونده‌ی بخش كوتاهی از گفتگوی برنامه‌ی «چراغ» با دكتر علی تهران‌وند مدرس و پژوهشگر تاریخ معاصر و فرهنگ عامه درباره تاثیر بست‌شینی مردم ، علمای تهران و مشروطه‌خواهان در بقاء متبركه برای صدور فرمان مشروطه باشید

استاد تهران وند گفت:
سنت بست‌نشینی در تاریخ معاصر و پیش از آن در كشور ما رایج بود. مردم معمولا به فضاهای خاصی كه حرمت و ارزش دینی و فرهنگی خاصی داشتند ، پایبند بودند و حاكمیت‌ها برای مشروعیت و مقبولیت خودشان تا حد زیادی این سنت را می پذیرفتند تا برای جلوگیری از تنش‌ها با جریان فرهنگی و اععتقادی مردم همسو شوند.

در تهران، علاوه بر بقاء متبركه بویژه آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) و در قم حرم حضرت معصومه(س) برای بست‌نشینی وجود داشت.

مردم از بست‌نشینی به عنوان یك حربه در برابر حاكمیت استفاده كردند كه از نوآوری‌های دوره قاجاریه بود. منزل علما هم از محل‌هایی بود كه سرپناه و ملجأ مردم بود.

حاكمیت در كنار كاخ گلستان برای مقبولیت و مشورعیت بخشیدن به خود محلی به نام توپ مروارید را ایجاد كرده بود تا افراد تحت تعقیب برای برخورداری از محاكمه عادلانه به توپ معروف مروارید پناهنده شوندكه البته حاكمیت در اغلب موارد آن را نقض كرد. اما در مورد بقاع متبركه اینكار انجام نمی‌شد.

كشورهای خارجی بویژه روسیه و انگلیس در ایران، برای اینكه بتوانند از نفوذ خود در جامعه استفاده كنند سفارتخانه‌هایشان را محلی برای در امان ماندن مردم از تهدیدهای حاكمیت قرار دادند.
و...

برنامه «چراغ» با موضوع تاریخ را جمعه‌ها، ساعت 21:30 الی 22:55 از رادیو تهران بشنوید.

می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

1404/05/05
|
13:52
دسترسی سریع
پادپخش