یك استاد دانشگاه در مصاحبه با رادیو تهران معتقد است آمریكاییها، ایران را به عنوان لقمه ای چرب و نرم اقتصادی مینگرند و میخواهند از ذخایر استراتژیك خوب كشورمان بهرهمند شوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مهدی مقسومی با حضور در استودیوی برنامه "گفتاورد" با اشاره به چالشِ ارزیابی غیر واقع گرایانه در مذاكراتی كه در سطوح اولیه قرار دارد، گفت: ماهیت اظهار نظرهای دیپلماتیك، زبان دیپلماسی یا ابهام است.
یعنی زبان دیپلماتیك عرفا نرم و چند لایه و گاه مبهم است و هدف از استفاده از این زبان حفظ فضا برای چانهزنی، جلوگیری از تنش و ارائه سیگنال به سمت طرف مقابل است.
مثبت و سازنده بودن فضای مذاكرات نشان از نبود توافق عملی و فضایی روشن دارد
وی با بیان این كه عباراتی نظیر مثبت و سازنده بودن فضای مذاكرات نشان از نبود توافق عملی و فضایی روشن دارد، ادامه داد: اظهار نظرهای مثبت بعد از مذاكره، پیش از آن كه به معنای پیشرفت واقعی باشد، ابزاری برای كنترل روایت عمومی و افكار داخلی است.
خاستگاه مذاكراتِ حساس -نظیر گفتگوهای غیر مستقیم ایران و آمریكا- ناظر بر این است كه طرفین برای موضوعاتی خاص، لحنی مثبت اتخاذ میكنند كه ناظر بر اجتناب از تشدید فشارهای بین المللی و منطقه ای و دادن سیگنال به متحدان و مخالفان و نیز فراهم كردن فضای روانی برای ادامه مذاكرات و جلوگیری از فروپاشی روند گفتگوهاست.
به گفته مقسومی شواهد رفتاری پس از اظهار نظرها باید از سوی طرفین ارزیابی شود و پس از مذاكره بررسی می كنند كه آیا سطح تماس باید افزایش یابد یا بیانیه رسمی از سوی نهادهای تصمیم گیر صادر شود.
همچنین گاه شاهد عقبنشینی یا انعطاف در سیاستهای رسمی طرفین خواهیم بود و باید دید آیا نهادهای بین الملل تغییراتی در مواضع خود ایجاد میكنند یا خیر!
این كارشناس حوزه سیاسی سفر رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی را شاهدی بر این ادعا دانست و تصریح كرد: بررسی وزن حقوقی اظهارات دیپلماتیك موضوع دیگری است كه پس از مذاكره مورد توجه طرفین قرار میگیرد.
كسی كه درباره نحوه مذاكره اعمال نظر میكند، دست برتر را خواهد داشت
مقسومی در بخشی دیگر از این گفتگو در رادیو تهران با اشاره به این كه كسی كه درباره نحوه مذاكره اعمال نظر میكند، دست برتر را خواهد داشت، گفت: در این میان ترامپ بحثهای اقتصادی را با اتحادیه اروپا طرح كرده است.
او پیش از ورود به مذاكره با ایران پرچم جنگ را در برابر اتحادیه اروپا بلند كرده است و اروپاییها نیز متقابلا همین رفتار را خواهند داشت.
وی با اشاره به این كه توافق برجام میان ایران و اروپاییها همچنان جاری و ساری است، گفت: دولت آمریكا از برجام خارج شده و در سویی دیگر شاهد موضع گیری آنها در قضیه برجام بودیم.
دولت ترامپ ترجیح میدهد از فضای سرمایه گذاری اقتصادی در داخل كشور استفاده كرده و اساسا ایران را به عنوان لقمه ای چرب و نرم اقتصادی می نگرد و از طرفی میخواهد از ذخایر استراتژیك خوب ایران بهره مند شود.
نگاه آمریكاییها در این دوره از مذاكرات، اقتصادی است
مقسومی خاطرنشان كرد: نگاه آمریكاییها در این دوره، اقتصادی است؛ ولی نباید به این موضوع خوشبین باشیم چراكه این مذاكرات جنبههای مختلفی دارد.
همچنین حذف اتحادیه اروپا از مذاكرات، اشاره ای به غربی هاست كه به راحتی از سوی آمریكا كنار گذاشته می شوند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.