سخنگوی شورای نگهبان تاكید كرد: هیچ موضوعی در دستور كار شورا قرار نمیگیرد مگر اینكه این موضوع از قبل توسط پژوهشكده این شورا در تهران و مجمع مشورتی فقهی بررسی و گزارش آن را به اعضای شورا به صورت مكتوب ارائه شده باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، با توجه به پایان یافتن دوره شش ساله عضویت سه تن از فقهای شورای نگهبان، رهبر معظم انقلاب اسلامی روز شنبه 25 تیرماه در اجرای اصل نود و یكم قانون اساسی و در احكامی جداگانه، عضویت آیتالله حاج شیخ احمد جنتی، حجتالاسلام والمسلمین حاج سیّد محمدرضا مدرسییزدی و حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ مهدی شبزندهدار را برای یك دوره جدید تمدید و آنان را به عنوان عضو فقهای شورای نگهبان منصوب كردند. در همین راستا هادی طحان نظیف سخنگو و عضو حقوقی شورای نگهبان در آستانه فرارسیدن سالروز عید غدیر با برنامه سعادت اباد رادیو تهران گفت و گو كرد.
وی ضمن تبریك عید سعید غدیر خم، عید امامت و ولایت درباره نقش شورای نگهبان در پاسداری از حقوق مردم اظهار داشت: بر اساس قانون؛ شورای نگهبان وظایفی را بر عهده دارد كه نظارت بر مصوبات مجلس شورای اسلامی از این جهت كه خلاف شرع یا قانون اساسی نباشد. نظارت بر انتخابات و تفسیر قانون اساسی و پاسخ به استعلامات دیوان عدالت اداری(جاییكه مردم مراجعه میكنند و به عنوان مثال مصوبه ای را از هیات وزیران و یا شورای شهر خلاف موازین شرع میدانند) از دیگر وظایف شورای نگهبان است. واقعیت این است كه غیر از بحث انتخابات، كمتر درباره دو وظیفه دیگر شورای نگهبان صحبت شده است. انتخابات هر دو سال یكبار برگزار میشود در صورتیكه شورای نگهبان به صورت مستمر جلساتی را به صورت روزانه و هفتگی برای انجام دو وظیفه دیگر( نظارت بر مصوبات مجلس شورای اسلامی از این جهت كه خلاف شرع یا قانون اساسی نباشد. نظارت بر انتخابات و تفسیر قانون اساسی و پاسخ به استعلامات دیوان عدالت اداری) برگزار میكند.
سخنگوی شورای نگهبان با تاكید بر اینكه استعلام از دیوان عدالت اداری یكی از وجوه افتخارآفرین قانون اساسی است گفت:شهروندان میتوانند از مصوبات در سطوح مختلف به دلیل مغایر بودن با موازین شرعی شكایت كنند. 6 فقیه در شورای نگهبان هم این موضوعات را بررسی میكنند. موارد متعددی هم تا كنون این ادعاها را تصدیق كرده است. مكرر دیده ایم موارد متعددی كه به دیوان عدالت و یا مجلس اعلام شده كه خلاف شرع بوده است چون تشخیص داده شده مصوبه مذكور حق دادخواهی را از مردم سلب كرده و یا آن را محدود كرده است یا مصوبه اجحاف در حق مردم و یا تبعیض ناروا است.
طحان نظیف در پاسخ به اینكه چگونه میشود مصوبات مجلس مغایر با اسلام باشد چون شورای نگهبان این مصوبات را تایید نهایی میكند. آیا دقت در تصویب قوانین ناكافی است و یا نوع نگرش ها متفاوت است؟ گفت: مراحل مختلف كارشناسی برای به ثمر رساندن یك لایحه در دولت انجام میشود و مجلس هم موضوعات را بررسی میكند ولی نگاه شورای نگهبان به متون شرعی، دینی و فقهی و قانون اساسی است . در قانون اساسی فصلی به نام حقوق ملت وجود دارد. ضمن اینكه شورای نگهبان به مصوبات نگاه میكند تا حدود صلاحیت نهادها و قوای سه گانه در آن لحاظ شده باشد به فصل حقوق ملت هم نگاه میكند تا در حق مردم اجحاف نشود. حتما قصدی در مجلس وجود ندارد كه برخی موارد رعایت نشود.
وی در پاسخ به اینكه به نظر شما كجای كار شورای نگهبان دارای ضعفهایی است كه باید بیشتر به آن توجه شود؟ گفت: من 3 سال است كه عضو شورا هستم. در این شورا به ویژه در حوزه مصوبات، اقدامات زیادی انجام میشود. هیچ موضوعی در دستور كار شورا قرار نمیگیرد مگر اینكه این موضوع از قبل توسط پژوهشكده این شورا در تهران و مجمع مشورتی فقهی بررسی و گزارش آن را به اعضای شورا به صورت مكتوب ارائه شده باشد. اما این اقدامات و فرایندها باید اطلاع رسانی شود. باید تلاش بیشتری برای اطلاع رسانی اقدامات شورای نگهبان با كمك رسانهها انجام دهیم.
طحان نظیف افزود: جلسات شورای نگهبان بسیار زیاد و طولانی در حد 3 تا 4 ساعت است . در سال گذشته 137 جلسه در شورای نگهبان با موضوعات بسیار مهم برگزار شده است. در ایامی مثل بررسی بودجه صبح ، ظهر و شب جلسه داریم. این جلسات معمولا با حضور هر 12 عضو شورا تشكیل میشود و مباحث بسیار سنگین و جدی است و در صمیمیت و تفاهم كامل اعضاء برگزار میشود. ماده به ماده هر مصوبه خوانده شده و نسبت به عبارات و واژگان بحث میشود. باید بررسی كنیم تا این مصوبه مغایر با شرع و قانون اساسی نباشد. در پایان مصوبه به رأی گذاشته میشود و در نهایت اگر مصوبه ای بخواهد مغایر با قانونن اساسی شناخته شود باید 7 رأی بیاورد و مصوبه ای كه مغایر با موازین شرعی شناخته شود باید از 6 رای 4 رای را به خود اختصاص دهد.
وی در پاسخ به اینكه دوره شش ساله جدید شورای نگهبان چه زمانی آغاز و حقوقدانان این شورا چه زمان مشخص می شوند؟ گفـت: شورای نگهبان در 26 تیرماه سال 59 تاسیس شده است. فقها روز شنبه 25 تیرماه با حكم رهبری منصوب شدند و احكام تمدید شد. معرفی حقوقدانان هم توسط رئیس قوه قضاییه به مجلس شورای اسلامی انجام شده است. 3 حقوقدان فعلی كه دوره آنها تمام شده و 3 حقوقدان جدید به مجلس معرفی شده اند. شنیده ها حاكی است تركیب جدید طی هفته آینده توسط نمایندگان مجلس انتخاب خواهند شد.
با مراجعه به وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.