معاون امور اقتصادی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی با تاكید بر اینكه برخورد با حقوقهای نجومی توسط یك وزارتخانه نتیجهای نخواهد داشت گفت: این معضل فقط با با همكاری مجلس، دولت و قوه قضاییه برطرف میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی زیر مجموعههای عرض و طویلی مثل سازمان تامین اجتماعی و شركت های متعدد را در خورد جای داده ، پیش از آغاز دولت سیزدهم موضوع نجومی بگیران زیرمجموعه های این وزارتخانه بسیار داغ بود در همین راستا احمد خانی نوذری معاون امور اقتصادی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی در خصوص تمهیدات این وزارتخانه برای برطرف كردن این معضل به برنامه سعادت آباد رادیو تهران گفت: اوایل استقرار دولت جدید با فیشهای نجومی مواجه شدیم. بررسیهای دقیقی در این خصوص انجام و گزارش های دقیقی توسط بازرسی های شركت های تابعه ارائه و دریافت حقوق های نجومی تایید شد، نه فقط در این وزارتخانه بلكه در بسیاری از نهادها و شركت های دولتی. بلافاصله پرونده پتروشیمی امیركبیر تكمیل و اقدامات قضایی انجام شد.
حقوقهای نجومی هجوم به ارزش ها است
وی تاكید كرد: واقعیت این است كه مسئله بسیار فراتر است و باید ریشه ای به این موضوع نگاه كرد. اولین بار در ماه رمضان سال 95 موضوع فیشهای نجومی مطرح شد كه مقام رهبری به دو نكته در مورد تبعات این نجومی بگیران به رئیس جمهور وقت و هیات وزیران تاكید كردند. حقوقهای نجومی هجوم به ارزش ها است و موجب ضربه به اعتماد مردم می شود. بنابراین، این موضوع نباید مشمول مرور زمان شود بلكه باید به صورت ریشه ای به آن پرداخت. وجه دوم فرمایشات رهبری كه رسالت رسانه را می طلبد این بود كه چه كاری باید بر ای مرتفع كردن این معضل انجام داد. این دو رویكر در وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی مورد توجه قرار گرفت و چندماه گزارش های مفصلی استخراج شد و در حال اصلاح موانع قانونی برای جلوگیری از وقوع مجدد این اتفاقات هستیم.
برخوردهای قهری در مبارزه با حقوقهای نجومی، كارساز نیست
نوذری در پاسخ به اینكه وزارت تعاون به دلیل شرایطی كه دارد عملا دارای شرایط فسادستیز است آیا بركناری نجومی بگیران از مدیر گرفته تا كارمند، این ماجرا حل می شود؟ گفت: برخوردهای قهری كارساز نیست بلكه در صورت وجود خلأ قانونی، بروز و ظهور بیشتری مییابد. وقتی میخواهیم با فساد برخورد كنیم باید از خطكش قانون استفاده كنیم. دو ماده قانونی 76 مدیریت خدمات كشوری و 84 قانون الحاق برخی مواد به مقررات مالی دولت. در مورد شركت های دولتی ماده 76 حاكم است كه می گوید اگر بیش از 7 برابر حداقل حقوق مصوبه دولت به شخصی پرداخت شود، شخص مذكور حقوق نجومی دریافت می كند.ماده 84 هم در مورد شركت های تابعه نهادهای عمومی غیر دولتی مثل صندوق های بازنشستگی مصداق دارد. بر اساس این ماده قانونی، دریافتی ، ناخالص حقوق و مزایای دریافتی مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شركت های دولتی و غیردولتی كه به نحوی از انحاء وابسته به نهادهای عمومی غیر دولتی هستند نباید از 10 برابر حداقل حقوق مصوبه وزارت كار بیشتر باشد. در همین جا با اولین چالش قانونی مواجه می شویم. آیا واقعا عدالت در پرداخت عددی ثابت است؟ به نظر باید روی این مسائل بیشتر كار كرد؟ این فرآیند باید بر اساس شغل های دیگر هم در نظر گرفته شود. یكی از اقدامات وزرات رفاه همین بوده است. سقف پرداختی فقط مشمول مدیرعامل و مدیر و هیات مدیره نیست همانطور كه پرداختیهای پتروشیمی امیركبیر فقط برای مدیر و مدیرعامل نبود بلكه در لایههای متفاوت در مدیریت های میانی بود كه قانون درباره آن سكوت كرده است.
رفع معضل نجومی بگیری، هماهنگی بخشهای قضایی و اجرایی را میطلبد
وی تصریح كرد: ممكن است اعضای هیات مدیره یك شركت سقف را دریافت كنند و افرادی را به عنوان كارشناس یا حتی منشی وارد شركت میكنند كه سقف حقوق را هم به آنها اختصاص میدهند. در ظاهر تخلف قانونی صورت نگرفته اما به منافع بیت المال دست درازی شده و خلاف انصاف است. برای رفع این معضلات نیاز به هماهنگی داریم. بخش های قضایی با حوزه های اجرایی باید سازگاری بیشتری داشته باشند. دستگاه های دولتی یا شبه دولتی بوده اند كه اقدام به بازپسگیری حقوقهای نجومی داشته اند اما فرد متهم در دیوان عدالت اداری رأی را تحت عناوین مختلف به نفع خویش گرفته است. لذا باید بتوانیم قرارداد نیرویی در هر ردهای كه صلاحیت حقوق بالاتر را نداشته و رقم بالایی با مدیر توافق كرده و دریافت میكند كه حتی از حقوق نجومی هم بالاتر نیست را باطل كنیم و در این شرایط نباید قانون از وی حمایت كند.
تخلفات در مورد قرارداد دائمی نیروها هم مصداق دارد
نوذری تاكید كرد: این فقط در مورد حقوق نیست بلكه در مورد قرارداد دائمی نیروها هم مصداق دارد. بیش از 400 بنگاه داریم كه كنترل مدیریت آن در اختیار مجموعه آن است.به عنوان مثال شركتی نیاز به 30 نیرو دارد اما مدیر این شركت با تخلف 20 نفر دیگر را هم استخدام رسمی می كند. به محض اینكه این نیروها رسمی شدند نمیتوان آنها را اخراج كرد. از این دست تخلفات بسیار اتفاق افتاده است. سازمان امور اداری و استخدامی در حال بررسی این موارد است و نیاز است قوه قضاییه هم به خوبی با این مجموعه همكاری كند تا به شكل ریشه ای بتوان با این معضل برخورد كرد.
برخورد با حقوقهای نجومی توسط یك وزارتخانه نتیجهای نخواهد داشت
معاون امور اقتصادی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی اذعان داشت: برخورد با پدیده شوم حقوق های نجومی توسط یك وزارتخانه نتیجه ای در بر نخواهد داشت.بازار كار گسترده است. در خلاء قانونی اینكار موجب مهاجرت نیروهای توانمند حوزه های تخصصی به دیگر وزارتخانه ها خواهد شد. باید روالی انجام شود كه مشمول تمامی مجموعه ها باشد. دوگانگی موجب به وجود آمدن مشكلات اساسی میشود. باید با همكاری مجلس، دولت و قوه قضاییه این معضل برطرف شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.